בתחילת הטיפול לוקח המטפל מקום אקטיבי במיוחד, כאשר באופן אינטנסיבי ושיטתי עליו לגבור על ההתנגדות של המטופל. בשלבים הבאים בטיפול האקטיביות מתבטאת בשמירה אקטיבית על רמת חרדה אופטימלית, המאפשרת התעסקות בחומר ללא שיתוק המטופל או המטפל, הפסקת מלל ממושך שאינו נחוץ והכוונת המטופל למיקוד בסוגיה עליה מתרכז הטיפול.
נדרשת מהמטפל התייחסות מדויקת וברורה כאשר הוא מזהה אירוע משמעותי והתייחסות ישירה לדפוסי יחסים מעוותים עם אחרים. המטפל גם אקטיבי בעזרתו למטופל בתיקון וניסוח מחדש של תוויותיו השקריות על עצמו ואחרים.
יתרונות ומגבלות הגישה
העיקרון הבסיסי המנחה את הטיפול הפסיכולוגי הדינמי קצר המועד, הוא כי על טיפול להיות קצר ככל שניתן וארוך רק עד כמה שהמטופל זקוק. הטיפול קצר המועד פותח תחילה בעיקר מתוך הכרח ורבים ראו בו תחליף נחות מ"הדבר האמיתי" (טיפול פסיכודינאמי ארוך טווח). אולם, הניסיון הקליני ומחקרים בתחום מראים כי לטיפול זה יעילות תרפויטית לא נמוכה מטיפול ארוך טווח..
מיקוד – מיקוד הטיפול בסוגייה/קונפליקט/בעיה מרכזיים מאפשרים לטיפול לנוע בגבולות ברורים עבור המטפל והמטופל. מציאת המוקד מפיחה תקווה רבה ואופטימיות במטופל ומעלה את הנעת המטופל להירתם ולשרוד בטיפול.
הזמן – אורך הטיפול וסיומו הידוע מראש מגייסים את המטופל לתהליך הטיפולי. הפתרון לבעייתו של המטופל נראה בר השגה. בנוסף, עלות הטיפול מבחינת משאבי זמן, אנרגיה וכסף נמוכים יחסית.
יתרון בולט נוסף הוא יכולת הגישה לעסוק בתהליכים דינאמיים ולהגיע לקשיים השזורים עמוק במבנה האישיות בזמן קצר יחסית. חלק ממטרות הטיפול הקצר הם שהתהליך, אשר התרחש במהלך הטיפול עצמו, יימשך גם לאחר סיום הטיפול.
נראה כי יתרונות הזמן הקבוע מראש, ומיקוד הטיפול, מספקים למטופל תחושת וודאות, שעשויה להעלות את המוטיבציה לטיפול ואת יכולת ההתמדה, בשונה מתחושת העמימות המלווה גישות טיפול אחרות, ביניהן הטיפול הדינמי הארוך.