ניהול כעסים: איך לרתום את הכעס לכלי חיובי?

כעס הוא כמו אש – הוא יכול לשרוף, אבל גם להאיר את הדרך. במקום להילחם בו, אפשר ללמוד לרתום אותו לצמיחה בעזרת ניהול כעסים, שיהפוך את הרגש העוצמתי הזה לכלי שמוביל לשינוי אמיתי, מחזיר את השליטה, ומבעיר את התשוקה לחיים שאתם באמת רוצים

יורם ראובני
מאת: יורם ראובני פסיכותרפיסט, מנהל מרכז אתרוג

כעס הוא אחד הרגשות החזקים והמורכבים ביותר שאנו חווים. הוא עולה מתוך תחושת אי צדק, כשמישהו חוצה את הגבולות שלנו, או כאשר אנחנו חשים פגיעה במעמדנו או בכבודנו.

אבל האם עצרתם פעם לחשוב שכעס יכול להיות המפתח לשינוי המשמעותי ביותר בחייכם? במקום לראות בו אויב שצריך להילחם בו, הגיע הזמן להכיר בו כחבר נאמן שיכול להוביל אותנו לצמיחה אישית ולהגנה עצמית.

מחקר שנערך באוניברסיטת קיימברידג' הראה שכעס, כשהוא מתועל נכון, מסייע לנו להגביר את היצירתיות והיכולת שלנו לפתור בעיות מורכבות​: ברגעים של כעס, אנחנו לא רק "מתפוצצים" – אנחנו גם מזהים את המקומות בחיינו שדורשים התייחסות, את הנושאים שדורשים פתרון ואת הדברים שמובילים אותנו לעבר השינוי שאנו מחפשים. אם תרצו, הכעס הוא הקול הפנימי שלנו שאומר לנו שמשהו לא עובד ושעלינו לפעול. עכשיו.

בתוך זה, מה שמדהים הוא שכאשר אנחנו לומדים לנהל את הכעס שלנו, אנחנו בעצם מגלים חלקים חדשים בעצמנו ומתחילים להבין מה באמת חשוב לנו בחיים.

אנחנו לא שואפים "לחסל" את הכעס, אלא להבין אותו, להתמודד איתו, ולהפוך אותו למקור של כוח. כעס שנשלט נכון יכול לעזור לנו לדרוש את מה שמגיע לנו, להגן על עצמנו וליצור מערכות יחסים כנות ובריאות

אנחנו לומדים להגדיר את הגבולות שלנו, לשפר מערכות יחסים, ולבנות תחושת ביטחון עצמי. במילים אחרות, הכעס הוא רגש שלא צריך להימנע ממנו – אלא להפוך אותו לכוח מניע שמוביל לשינוי חיובי ואמיתי.

מצד שני, כאשר הכעס אינו מנוהל, הוא עלול להיות כמו אש שמכלה כל מה שעומד בדרכו – מערכות יחסים, קריירה, ואפילו הבריאות שלנו. אבל כעס שאינו מטופל אינו אומר שאנחנו "גרועים" או "לא בשליטה" – זה פשוט אומר שאנחנו זקוקים לכלים כדי לנהל אותו בצורה חכמה.

איך אנחנו בקליניקה הופכים את הכעס לכוח מניע?

במרכז אתרוג אנו מקיימים טיפולים רגשיים שמסייעים למטופלים לנתב את הכעס שלהם בצורה בריאה, ממוקדת ומעצימה.

טיפול בכעסים בגישה דינמית חווייתית (EDT)

טיפול EDT מתמקד ביכולת להשתמש ברגש הטבעי של הכעס באופן מקדם. פעמים רבות אנשים מתפרצים או אלימים מחד, מוותרים וחסרי אונים מאידך, מכיוון שבהיסטוריה שלהם היתה חוויה שלילית לכעס. לדוגמה, שהם ביטאו את הצרכים שלהם ובתגובה הם חוו אלימות או התעלמות; או שהיו עדים להורים שהתנהגו אליהם בצורה פוגענית כאשר חוו כעס, וכדומה.

בטיפול EDT אנחנו לומדים לפרק את החוויה השלילית של כעס ולומדים לרתום אותו באופן חיובי, דבר שמפתיע מטופלים רבים. במהלך הפגישות נתמקד בהבנת המקורות הרגשיים שמובילים לכעס שלכם. מה בעצם עומד מאחורי הכעס?

ב-EDT, המטפל עוזר למטופל להיכנס לעומק החוויה שגורמת ללחץ וחוסר שליטה בכעס. הכעס הוא לא הבעיה, היכולת לחוות אותו ולהשתמש בו היא הבעיה.

אם המטופל חווה התפרצויות בעבודה, הטיפול עשוי להתחיל בזיהוי הטריגר להתפרצות – כמו תחושת חוסר הערכה או חרדה. לאחר מכן, המטפל מדריך את המטופל לחוות מחדש את האירוע שיצר את הכעס, אך הפעם בצורה מבוקרת, תוך שיחזור הסיטואציה באמצעות משחק תפקידים

התהליך מאפשר למטופל להרגיש את הרגש עד הסוף ולהבין את מקורו, ובהמשך אנחנו גם מלמדים את המטופל דרכי ביטוי בריאות ומכילות יותר.

טיפול בכעסים בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT)

במהלך הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, אנו מתמקדים בזיהוי דפוסי מחשבה והתנהגות שמובילים לכעס. לדוגמה, אם אתם מרגישים שאתם מתפרצים בכל פעם שמישהו מעיר לכם, בטיפול ב-CBT תלמדו לזהות את המחשבות השליליות שמובילות להתפרצות ולשנות אותן. במקום לחשוב "הוא תמיד מזלזל בי", תחליפו את זה ב"אולי הוא פשוט מנסה לעזור לי להשתפר". קשה, אבל לא בלתי אפשרי.

בנוסף, המטופל לומד כלים פרקטיים כמו נשימות עמוקות, טכניקות הרפיה, ותרגול תגובות לסיטואציות שמעוררות כעס. המטופל גם כותב יומן כעסים שבו הוא מתעד מצבים בהם חווה כעס, מה שהוביל אותו לכך, ואיך הגיב. יחד עם המטופל, אנחנו מנתחים את היומן ומחפשים דרכים לשפר את התגובה.

מחקר מקיף שהתפרסם בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לפסיכיאטריה ולמשפט מצא כי שיעור ההצלחה של CBT בטיפול בכעסים עמד על 76%, נתון שמדגיש עד כמה הגישה הזו יעילה וממוקדת מטרה​. מחקר אחר שפורסם בכתב העת הבריטי לפסיכיאטריה המחיש כיצד השיפור נשמר לאורך זמן, מה שמראה שהכלים הנלמדים ב-CBT הופכים לחלק בלתי נפרד מההתנהלות של המטופל גם לאחר סיום הטיפול​.

הכעס ככלי להעצמה אישית

אנחנו מאמינים שהכעס יכול להיות לא רק משהו שמדכא אותנו, אלא דווקא משהו שמעצים אותנו. אנחנו לא שואפים "לחסל" את הכעס, אלא להבין אותו, להתמודד איתו, ולהפוך אותו למקור של כוח. כעס שנשלט נכון יכול לעזור לנו לדרוש את מה שמגיע לנו, להגן על עצמנו וליצור מערכות יחסים כנות ובריאות.

טיפול פסיכולוגי במרכז אתרוג בחדרה או אונליין בזום

אם אתם מרגישים שהכעס שולט בכם במקום שאתם תשלטו בו, אם אתם מוצאים את עצמכם מתפרצים על אנשים שאתם אוהבים או מרגישים שהכעס גוזל מכם אנרגיה – הגיע הזמן לקחת את הצעד הראשון לעבר ניהול הכעסים שלכם. אנחנו כאן כדי ללוות אתכם בתהליך הזה, לעזור לכם להכיר את עצמכם מחדש, וללמד אתכם איך להפוך את הכעס לכלי רב עוצמה שמוביל לצמיחה.

 

תשובות לשאלות נפוצות

  • כעס יכול להיגרם כתוצאה מתחושות תסכול, תחושת חוסר שליטה, לחצים בעבודה או במערכות יחסים, ולעיתים גם כתגובה לטראומות עבר או חוויות קשות.

  • אם הכעס משפיע לרעה על מערכות יחסים, קריירה, או יוצר מצבי לחץ מתמידים ופוגע באיכות החיים, זה סימן שכדאי לשקול טיפול פסיכולוגי

  • בטיפול CBT לומדים לזהות דפוסי מחשבה שליליים שמובילים לכעס ומחליפים אותם במחשבות מאוזנות. כמו כן, מקבלים כלים להתמודדות מיידית עם מצבים מעוררי כעס.

  • טיפול ב-EDT מאפשר להכיר ולהבין את הרגשות העמוקים שמובילים לכעס, מה שעוזר להתמודד עם הכעס בצורה בריאה ולהימנע מהתפרצויות.

  • משך הזמן משתנה בין מטופל למטופל, אך לרוב, ניתן לחוש בשיפור כבר לאחר מספר מפגשים, במיוחד כאשר מתחילים ליישם את הכלים שנלמדו במהלך הטיפול. למידע נוסף אודות טיפול פסיכולוגי בחדרה – צרו עימנו קשר

עודכן בתאריך: 29 בספטמבר 2024

דילוג לתוכן