מה נבדק במסגרת חוות דעת פסיכולוגית?
חוות דעת פסיכולוגית היא התרשמות כללית של פסיכולוג. אדם הנפגש בקביעות עם פסיכולוג לצורך טיפול פסיכותרפי יכול לבקש ממנו חוות דעת מקיפה על סמך המפגשים שנערכו ביניהם.
אך גם במידה והאדם אינו מטופל במסגרת כלשהי הוא יכול לפנות ולבקש חוות דעת שתינתן לאחר מספר מפגשי היכרות ועריכת מבחנים שונים על פי מטרת חוות הדעת, וזאת על מנת להכין פרופיל פסיכולוגי של מבקש הבקשה.
בדרך כלל ייבדקו האספקטים הבאים:
- בדיקות אינטליגנציה (IQ) – מטרתן להעריך את מידת האינטליגנציה של האדם באמצעות מבחני זיכרון וריכוז, תפיסה וקליטה והאם הם מצביעים על מסוגלות או אי מסוגלות של האדם. לדוגמא, אדם העומד למשפט על הפרת סדר ציבורי ייבחן האם הינו אינטליגנטי דיו כדי להבין את משמעות מעשיו והאם היתה בהן כוונה לזדון או לא.
- המבנה הפסיכולוגי של האישיות – מטרתו להעריך את אישיותו של האדם, כיצד הוא מתמודד ומגיב לסיטואציות שונות וקווי האופי שלו. לדוגמא, אם אדם מבקש להתקבל לעבודה בתפקיד רגיש כגון שירות הביטחון, עליו להיות מסוגל לעמוד בלחצים, לבצע החלטות מהירות, לשמור על סודות מדיניים ולתפקד היטב גם במצבי חירום. מבנה אישיות מתאים הינו קריטי לתפקידים מסוג אלו מסיבות מובנות.
- בדיקת מסוגלות על פי דרישות מבקש חוות הדעת – על פי הסיבה שבגללה נצרך האדם לחוות דעת פסיכולוגית יבחן איש המקצוע את יכולתו של האדם שלפניו להיות מסוגל, או לא להיות מסוגל, לעשות את הדבר שעומד בלב הסוגיה. לדוגמא, אם האדם עומד בפני משפט על פגיעה בבן הזוג, יבחן איש המקצוע את מסוגלותו לפגוע בכוונה תחילה. אם מדובר באימוץ ילד או קבלת משמורת יבדוק איש המקצוע את מסוגלותו של האדם לגדל ילד.