טיפול בכעסים: כל השיטות לניהול ושליטה בכעס
מכיוון שלכעס יכולות להיות השפעות פיזיות ורגשיות, חיוני שיהיו טכניקות טיפול המתמקדות בשניהם. טיפול ושליטה בכעס כוללים בדרך כלל שילוב של טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטכניקות הרפיה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר לאנשים לזהות טריגרים לכעס שלהם, לזהות את המחשבות והאמונות שלהם לגבי המצב ולשנות את התנהגויותיהם כדי לנהל את רגשותיהם. בנוסף לטיפול מומלצות גם טכניקות הרפיה כמו נשימה עמוקה, יוגה ומדיטציה.
הבנת מקור הכעס ובחירת הטיפול המתאים
בדרך כלל בעיות של כעסים אצל מבוגרים נולדות בזמן הילדות (אופייני למשפחות שהיו במצוקה כלשהי – חברתית, כלכלית או תדמיתית). הכעס מחפה על רגש אחר כמו רגשי נחיתות, דיכאון, תסכול או עצבות. אנשי מקצוע בתחום (פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, אנשי מקצוע עם תואר שני רלוונטי ומעלה) יידעו לאבחן ולהבין את שורשי הכעס, ובהתאם להציע את הטיפול המתאים.
טכניקות הרפיה לשליטה בכעס
הספרות המקצועית מציעה מגוון של אפשרויות להרפיה – רגיעה של הגוף והנפש. יש קשר ישיר בין ביצוע פעילות הרפיה ויכולת שליטה או ניהול כעסים (כולל תיעול כעסים למקומות נכונים יותר):
- עבודה על נשימה נכונה
- דמיון מודרך (של אירועים ותרחישים חיוביים)
- יוגה
- מיינדפולנס – יכולת מיקוד עילאית למניעת חרדות או מצבי קיצון. מסייעת לוויסות רגשי ולהוויית מציאות של קשב (האדם קשוב לעצמו).
גם פעילות ספורטיבית נמצאה כמועילה ואפקטיבית לניהול כעסים, בעיקר פעילות אירובית (ריצה או קיק-בוקסינג למשל). הפעילות הספורטיבית משחררת הורמונים לגוף שמייצרים תחושת סיפוק גבוהה.
ניהול כעסים בעזרת טיפול קוגניטיבי
כחלק משינוי אופי החשיבה, אנחנו משנים את השיח הפנימי שלנו עם עצמנו ומשתמשים גם בטרמינולוגיה אחרת – למשל: לא אומרים "בעיה" אלא "אתגר"; לא אומרים "סוף העולם" אלא "זה ממש לא אבוד ובר שינוי".
אצל אנשים עם קושי בניהול הכעסים, השיח הפנימי בדרך כלל מחזק ומצדיק את הכעס והטיפול הקוגניטיבי אמור "לשבור" את אותה חשיבה. למעשה, הכוונה היא לבצע רציונליזציה של תרחיש הכעס והתרגום שלו לחשיבה חיובית יותר – מרגיעה.
פיתוח סגנון תקשורת אסרטיבי והפחתת הסגנון האגרסיבי – כאמור, אנשים הנוטים לכעוס וסובלים מהיעדר שליטה בכעסים מגיעים למצבי קיצון עם סביבתם. בדרך הם סובלים מתקשורת לקויה עם הסביבה (משפחה, חברים, עבודה). יכולת תקשורתית חיובית היא לחלוטין דבר נרכש שניתן לתרגל ולעבוד עליו – להשתפר.
להחליף את הכעס בצחוק – חוש הומור בריא (פחות ציניות) יכול לשפר מאוד את ההתמודדות עם כעסים. במקום לכעוס על סיטואציה מכעיסה, משנים נרטיב ומחפשים את הדבר המצחיק שבה. בטכניקה זו ניתן לשלב דמיון מודרך או שיח פנימי אחר.
שבירת הסביבה הארגונית ויצירת תנאים נכונים להתמודדות עם כעסים – אין המשמעות להיפרד מבני משפחה – הכוונה היא שיש לבצע אבחון ולהבין מהי סיבת הכעסים, ממה הם נובעים, ולאחר דיון וחקר עמוק ואיכותי, לקבל החלטות ולייצר תנאים טובים יותר:
- לשנות SETTING – לשנות חדר בבית, כי מסתבר שהחדר הנוכחי פונה לכביש ראשי וכל בוקר הרכבים מעירים אותנו מוקדם, עובדה שמייצרת עייפות וכעס למשך כל היום.
- הרכב חברתי – לפעמים מקיפים אותנו אנשים ש"מורידים" אותנו (חברתית או מנטלית), חשוב להקיף את עצמנו באנשים חיוביים, במיוחד אם יש לנו קושי בשליטה בכעסים. אנשים חיוביים, כאלו שידעו להכיל אותנו יוכלו גם להיות שותפי שיח טובים.
- לפעמים הוספה של ארוחת בוקר תשנה את כל השליש הראשון של היום.
- תנאי שינה טובים – מיטה נוחה ומספר שעות מינימלי לשינה (שינה רעה מהווה קטליזטור מובהק לכעס).
- ועוד.
"שינוי כיוון" – פיתוח מנגנון וטכניקות של יציאה ממשבר (שהוא הסיטואציה של אי שליטה בכעסים). הכוונה בטכניקה הזו היא לשבור מיידית ולצאת מהסיטואציה. יש לבצע פעילות מיידית אחרת ולהפסיק לחשוב את מחשבות הכעס השליליות (יציאה לרוץ, פגישה עם חבר קרוב, שמיעת מוזיקה, התבוננות בסרט, ביצוע פעולה פיזית כמו עבודה בגינה, ניקוי בית וכו').
שאלות ותשובות נפוצות – ניהול וטיפול בכעסים