פסיכולוג לעומת פסיכיאטר: ההבדלים העיקריים
אחד ההבדלים המשמעותיים בין פסיכולוג לפסיכיאטר הוא אופן ההכשרה שלהם.
פסיכולוג קליני הוא מי שסיים תואר ראשון ותואר שני בפסיכולוגיה – סה"כ 5 שנים. אך זו לא סוף הדרך. לאחר מכן עליו לעבור התמחות של כ-4 שנים בפסיכולוגיה קלינית. ההתמחות מתקיימת בבתי חולים פסיכיאטריים ובתחנות בריאות הנפש – כולם מוסדות ציבוריים.
קיימים גם תחומי התמחות אחרים לפסיכולוגים, כמו פסיכולוגיה חינוכית, חברתית, תעסוקתית, התפתחותית ועוד. התמחותו של פסיכולוג קליני מתמקדת בטיפול מעמיק באמצעות פסיכותרפיה (טיפול בשיחה) והוא זה שיכול לבצע טיפול פסיכולוגי.
בשונה מפסיכולוג, פסיכיאטר הוא קודם כל רופא. פסיכיאטר סיים לימודי רפואה כלליים ואז בחר בהתמחות בפסיכיאטריה. משך ההתמחות היא כ- 4.5 שנים. אם הוא עבר הכשרה בפסיכותרפיה הוא יכול להעניק גם טיפול פסיכותרפיה באמצעות שיחה, כמו פסיכולוג.
הבדלים נוספים:
הרשאה למתן טיפול תרופתי – כיוון שפסיכיאטר הוא רופא, הוא רשאי להעניק טיפול תרופתי. פסיכולוג הסבור כי מטופלו יכול להפיק תועלת משימוש בתרופה מסויימת יפנה אותו לפסיכיאטר לשם קבלת מרשם.
אופן הטיפול – פסיכולוג ייפגש עם מטופליו בתכיפות ובאופן רציף על מנת להעניק להם טיפול פסיכותרפי במהלכו תושג התקדמות הדרגתית באמצעות שיחות, תרגילים ואימונים רגשיים. פסיכיאטר אינו חייב לקבל את מטופליו בתכיפות גבוהה ולעיתים רק פעם במספר חודשים על מנת לבדוק את יעילות התרופה והשפעתה על האדם. חשוב לציין כי לפסיכיטאר מותר לבצע גם טיפולים פסיכותרפיסטים.
משך הטיפול – פסיכולוג יפגוש את מטופליו לאורך שנים, לטיפול הדרגתי ומתון עד להבאת המטופל לשיפור משמעותי המאפשר לסיים את הטיפול. אצל הפסיכיאטר, עם ההקלה בתסמיני המחלה בעקבות שימוש בתרופות המרשם, ניתן יהיה לסיים את הטיפול.