גורמי סיכון
ישנן נשים אשר בסיכון גבוהה יותר לדיכאון אחרי לידה ובמהלך ההיריון.
- היסטוריה אישית של דיכאון אצל האם, או מחלת נפש אחרת טרם הלידה היא גורם הסיכון הגדול ביותר.
- היסטוריה משפחתית של דיכאון, חרדה או מחלה נפשית אחרת.
- היעדר תמיכה ורשת ביטחון ממשפחה וחברים.
- דיכאון ומחלה נפשית אחרת אצל בן הזוג.
- חרדה או תחושות שליליות לגבי ההיריון.
- היסטוריה של בעיות בהריונות עבר.
- קשיים בקשר הזוגי ובעיות כלכליות.
- אירועי חיים מלחיצים.
- הריון בגיל צעיר.
- שימוש לרעה בחומרים ממכרים.
- אלימות במשפחה.
- מחלה כרונית.
הסיכון עולה ככל שיש יותר לידות קודמות, לידה מוקדמת, או שיש בעיות בריאותיות התפתחותיות לילוד. שינויים מעוררי סטרס כמו חזרה לעבודה, יכול גם להגביר את הסיכון.
מיעוטים, מהגרים, ואוכלוסיית פליטים נמצאים בסיכון במיוחד, מכיוון שהם חווים את הלחץ הנוסף של הסתגלות והלמידה של סביבה חדש, ללא תמיכה של משפחה מקומית ודאגות כלכליות ותרבותיות.
בעוד שגורמי סיכון אלו, עשויים לעזור לזהות מי תפתח דיכאון אחרי לידה, כל אישה יכולה למצוא עצמה במצב נפשי חלש במהלך ההיריון ושנה לאחר לידה.
סוגי דיכאון לאחר לידה ובמהלך ההיריון
דיכאון במהלך ואחרי לידה מחולק באופן טיפוסי לשלושה קטגוריות:
- דכדוך לאחר לידה the baby blues.
- דיכאון לפני ואחרי לידה.
- פסיכוזה אחרי לידה.
דכדוך לאחר לידה
נשים רבות סובלות מדכדוך לאחר לידה בימים שאחרי הלידה. למעשה מוערך כי בין 50 ל 80 אחוז מהאימהות חוות דכדוך לאחר הלידה. לרוב הנשים מדובר במצב זמני – זה נעלם לאחר מספר ימים ועשוי למשך עד שבועיים.
במקרים אלו הסימנים הם: שינויים במצב הרוח, הרגשת עצבות, מתח, הצפה, התפרצויות בכי, אובדן תיאבון, קשיי שינה. התסמינים הם בדרך כלל לא חמורים וישנם דרכים אפקטיביות להתמודד עמם:
- חשוב להקפיד על שעות שינה רבות. תמיד לישון כשהתינוק ישן.
- לעשות את כל הפעולות שעשויות להוריד לחץ מהיולדת. לא צריך לעשות הכל לבד. עשי מה שאת יכולה והשאיר את השאר לאחרים או ליותר מאוחר.
- הימנעי מלהיות לבד. הזמיני את הורייך, חברות או לכי אליהם.
- הצטרפי לקבוצות תמיכה לאימהות חדשות
- הקפידי לעסוק בפעילות גופנית.
דיכאון לאחר לידה ובמהלך ההיריון
התסמינים כאן נמשכים זמן ארוך יותר משבועיים והם יותר חמורים מאשר בדכדוך הריון. הוא מתרחש באחת מתוך 5 נשים. נשים בהריון או לאחר לידה המוצאות עצמן מוצפות רגשית, מתוסכלות, עצבניות, מתוחות, בכי מתמיד, או דיכאון – אל להן להתבייש או לשמור את מה שעובר עליהן לעצמן. להפך, עליהן לדבר עם הרופא מייד ולקבל תמיכה – ובמקרים מסוימים את הטיפול לו הן זקוקות.
הסימפטומים של דיכאון אחרי לידה יכולים לנוע מבינוני לחמור. יש בהם את התסמינים של דכדוך הריון ובנוסף: שינה ברובה או העדר שינה, חוסר הנאה מדברים, קהות רגשית, קשיי ריכוז, קושי להיזכר בדברים, הזנחה עצמית, חוסר שקט לעשות דברים יומיומיים, נסיגה ממשפחה וחברים, אובדן חשק מיני או אכפתיות, תחושה חזקה של כישלון וחוסר ערך, שינויי מצב רוח קיצוניים, דאגה יתרה לתינוק או חוסר עניין בו, דרישות גבוהות או ציפיות בלתי אפשריות, קושי לחוש סיפוק ומשמעות מדברים.
ישנו טיפול יעיל לדיכאון אחרי לידה. הטיפול כולל טיפול בשיחות עם או בלי שילוב של טיפול תרופתי אנטי דיכאוני, חיבור לתמיכה של הקהילה. נשים רבות לא פונות לטיפול למרות יעילותו. חלק מהנשים מהססות במיוחד שמדובר בתרופות אנטי דיכאוניות מתוך חשש שהטיפול יפגע בתינוק. חשוב לדון על כך עם הרופא. בנוסף לטיפול מקצועי, חשוב להקפיד על שעות שינה.
פסיכוזה שלאחר לידה
מספר קטן של נשים, אחת או שתיים מתוך 1000, סובלות ממצב נדיר וחמור של דיכאון המכונה פסיכוזה לאחר לידה. נשים המאובחנות עם הפרעה בי-פולרית או ממצב המכונה הפרעה פסיכואפקטיבית נמצאות בסיכון גבוה לפסיכוזה לאחר לידה.
התסמינים של פסיכוזה לאחר לידה מופעים בדרך כלל במהלך ארבעת השבועות הראשונים לאחר הלידה והם עשויים לכלול: בלבול קיצוני, חוסר אונים, קשיי שינה למרות שמותשים מעייפות, סירוב לאכול, חוסר אמון באחרים, רואות דברים או שומעות קולות למרות שאינם במציאות, מחשבות לפגיעה עצמית, מחשבות לפגיעה בצינוק או באחרים.
פסיכוזה אחרי לידה היא זמנית וניתנת לטיפול עם עזרה מקצועית, אך הטיפול חייב להיות מידי ודורש התערבות בזמן אמת.